Jeśli jesteś piekarzem lub producentem żywności, ważne jest, aby być na bieżąco z największymi zagrożeniami związanymi z bezpieczeństwem żywności . Oczywiście, niektóre z pierwszych rzeczy, które przychodzą na myśl, to choroby przenoszone przez żywność i rozwój mikroorganizmów. Istnieje jednak inne ryzyko, którego nie należy przeoczyć: problemy ze szkodnikami i inwazją, w tym chrząszczami zbożowymi.
Zwłaszcza chrząszcze mączne mają zwyczaj manipulowania składnikami artykułów spożywczych, które powszechnie można znaleźć w piekarni. Pytanie brzmi: skąd wiesz, że masz tego typu chrząszcza w swojej piekarni?
Dzisiaj porozmawiamy o pięciu znakach, na które możesz zwrócić uwagę.
Przeczytaj wszystkie odpowiedzi na temat wykrywania, zwalczania i zapobiegania inwazjom chrząszczy zbożowych.
Chrząszcze mączne są jednym z największych szkodników problematycznych w branży pakowania żywności. Chrząszcze te można znaleźć na całym świecie i zwykle kierują się do zakładów przetwórstwa zboża, magazynów żywności, sklepów spożywczych i piekarni.
Szkodniki te są zaskakująco odporne i mają długą żywotność. Ten konkretny chrząszcz może żyć ponad rok , a samice chrząszczy mącznych składają w ciągu swojego życia ponad 450 jaj. Innymi słowy, jeśli kilka z nich trafi do Twojej piekarni, możesz mieć poważny problem w mgnieniu oka.
Gdy dowiesz się, czym żywią się te owady, lepiej zrozumiesz, dlaczego czują się tak dobrze w piekarniach i innych firmach zajmujących się żywnością.
Chrząszcze te żywią się głównie materiałami zbożowymi. Nie są jednak w stanie przeniknąć i skonsumować całych, nieprzerwanych ziaren. W rezultacie szukają sproszkowanych lub połamanych ziaren, takich jak połamane kawałki makaronu, lub ziaren, które zostały zredukowane do sproszkowanej substancji, takiej jak mąka.
Oto trzy kroki, które możesz podjąć, aby przede wszystkim zapobiec chrząszczom mącznym:
Poniższe kroki mogą ułatwić zapobieganie występowaniu chrząszczy mącznych, ale inwazje nadal mają miejsce. Jakie są więc znaki ostrzegawcze chrząszczy zbożowych?
Czasami zapobieganie nie wchodzi w grę lub być może nigdy nie słyszałeś o tych szkodnikach, dopóki nie zacząłeś zauważać czegoś niezwykłego w swoich produktach spożywczych! Teraz zastanawiasz się, czy mimo wszystko masz do czynienia z inwazją chrząszczy mącznych.
Rzućmy okiem na pięć najczęstszych oznak chrząszczy zbożowych.
Czy Twoje składniki zaczynają wyglądać trochę szaro wokół skrzeli? Dzieje się tak dlatego, że chrząszcze mączne nie tylko zjadają zboża – one w nich żyją. Gdy przechodzą metamorfozę z jaja, przez larwę, aż do postaci dorosłej, pozostawiają po sobie szare przebarwienie, które jest szczególnie widoczne w przypadku jasnych ziaren, takich jak mąka.
Oprócz zmiany koloru produktów spożywczych, chrząszcze mączne mogą również zmieniać zapach i smak. Ponieważ chrząszcze mączne mogą osiedlać się w pojemnikach z produktami spożywczymi, możesz odkryć ich zwłoki i odchody zanieczyszczające produkty. Tusze wydzielają płyny zwane chinonami, które mają zarówno nieprzyjemny zapach, jak i smak.
Jeśli przechowujesz produkty spożywcze, takie jak mąka, w workach, a nie w pojemnikach, możesz zacząć zauważać w nich małe dziury. Chociaż małe dziury mogą wskazywać na inne problemy, często są charakterystycznym znakiem, że chrząszcze mączne wgryzły się w produkty spożywcze.
Co się stanie, jeśli zauważysz szary odcień, nieprzyjemny zapach lub nietypowy smak w produktach, które wydają się być zamknięte? Szczególnie wtedy, gdy produkty spożywcze są przechowywane w zapieczętowanych opakowaniach kartonowych, możesz nie zdawać sobie sprawy, że chrząszcze mączne przedostały się do środka, dopóki ich nie otworzysz. Szkodniki te potrafią prześlizgiwać się przez małe pęknięcia, nie zostawiając śladów.
Jednym z najbardziej oczywistych znaków ostrzegawczych tego typu chrząszczy są same chrząszcze mączne. Możesz zauważyć dorosłe chrząszcze pełzające w pobliżu produktów spożywczych lub miejsc do przechowywania.
Chrząszcze mączne czerwone mają przede wszystkim czerwonawy kolor i płaskie, owalne ciało. Zdezorientowane chrząszcze mączne, kolejny pospolity gatunek chrząszczy mącznych, wyglądają podobnie. Jeśli widzisz te chrząszcze kręcące się lub latające na krótkich dystansach w Twojej piekarni, możesz śmiało założyć, że są to chrząszcze mączne.
Nie czekaj ani chwili dłużej, zadzwoń i umów wizytę specjalistów, Firma STOP INSEKTOM zwalcza wszystkie rodzaje insektów i gryzoni oraz szkodników. Zaufali nam tysiące Polaków w wielu miastach na przestrzeni 16 lat prowadzenia działalności.
Nasza firma specjalizuje się w usługach DDD, w tym dezynsekcja, deratyzacja, oraz dezynfekcja. Skutecznie usuwamy insekty, owady i robaki, oferując również wymrażanie pluskiew, w tym wymrażanie pluskiew Warszawa i wymrażanie pluskiew Płock. Wykorzystujemy nowoczesne metody, takie jak ozonowanie i zamgławianie, a także zwalczanie komarów i zwalczanie kleszczy. Oferujemy specjalistyczne konsultacje online dla Klientów z całej Polski. Nasza firma jest dostępna 24/7, dlatego nie zwlekaj, skontaktuj się z naszymi konsultantami.
Copyright © Stop Insektom 2007 - 2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.